HTML

autó-mobil-blog

Életünk meghatározó részét töltjük vele, benne, mellette. Szabályok szerint élünk velük és sokszor kell fizetnünk nem kellően átgondolt használatukért. Autó és mobiltelefon. Napjaink részei és egymás kiegészítői. Na hát erről szólnánk...

Friss topikok

Archívum

Zene a levegőből, avagy hogyan is hallgatunk zenét a 21.században

2012.04.05. 17:16 Dension

 

 A zene "előállításának" helyszínétől távoli meghallgatásának lehetősége Edison hihetetlen munkássága nyomán valósulhatott meg először tömegesen. A fonográf, majd a hanglemez "feltalálásával" a zene- ugyan helyhez kötve - de már az elektromosság segítségével szólalhatott meg.

 

 gramofon

 

 

Az 1931-ben született meg Alan Blumlein munkássága során a térhatású sztereo hangzás, de még hosszú ideig nem terjedhetett el. A  XX.sz második felére a technológiák összekovácsolódásával valós életszerű hangzást és kitűnő minőséget voltak már képesek produkálni.Hanglemez lejátszás

 

 

A technológia fejlődésének szárnyakat adott a világ népességének, -  és a "céltalan" zenehallgatásra fordítható szabadidő hányadának növekedése. A "bakelit", a magnószalag "szabadsága" és kényelme a jelentős visszaható erővel egyre növelte az igényt, amely kialakította az első nagy tömegben hordozható formátumot a magnókazettát.

 

 

 

Ennek a korábbiakhoz fogható ( hanglemez) hihetetlen kényelme a hangminőség romlása ellenére világsikerré tette. A hordozható kazettás lejátszók (walkman) '70-es évek végén való megjelenése robbanásszerű fejlődést indított el és alaposan átalakította a zenefogyasztási szokásokat.Sony kazettás walkman ( hordozható zene...)

 

 

 

 

Az otthoni zenehallgatás mellett markánsan megjelent a "music on the go" gyalogosan és autóban is. A kompakt kazetta egyre javuló minőségét évekig megdönthetetlen technológiáját a digitális technika megjelenése roppantotta meg.

 

 

 

 

A korai CD-k minősége részben technológiai, részben gyakorlati okok miatt nem érte el az akkorra kellően kifinomult analóg hangreprodukció minőségi szintjét. A CD lejátszó mérete és hangzása alig volt kedvezőbb az egyszerű bakelit lejátszókénálAz első CD játszók mérete még nem tette lehetővé a hordozást

 

 

 

Sokak szerint a mai digitális technika sem képes a zene teljes körű visszaadására, így továbbra is létezik a bakelit-elit  - amely sok-sok kényelmetlenséggel ugyan és nem hordozhatóan,  - de valószínűleg jobb minőséget produkálva, mint valaha.Opera-Consonance - különleges minőségű (hi-end) Bakelit lemezjátszó

 

 

Ennek ellenére a kényelmes, sérülésekre nem érzékeny CD technológia gyorsan elterjedt és a hangreprodukció minősége pillanatok alatt meghaladva a kompakt kazettáét néhány év alatt a süllyesztőbe küldte a hangszalag ipart, majd a bakelit hajóját is megtorpedózta.

 

A CD-s autós fejegységek és CD walkman-ek megjelenését követően nagyon rövid időn belül a következő fejezethez érkezett el a kényelmes zenehallgatás.Sony fordozható CD lejátszó ( Cd walkman)

 

Az újabb lépést a tömörített formátumok tömeges megjelenéséhez köthetjük és ezen belül is  a legismertebbMP3 technológiához. Az új tömörítési eljárásokkal és a zene minőségének a hallható hangok tartományán kívül ( persze vannak akik hallják ezt... :-) ) eső része információ tartalmának redukálásával - az addig nagyméretű fájlok jelentős csökkentése vált lehetővé. Ezzel párhuzamosan a flash memóriakapacitás árának zuhanása olyan lejátszók megjelenését eredményezte ( mp3 lejátszók) amelyek első ízben tették nélkülözhetővé a CD mechanika nélküli, flash memória alapú lejátszást.Apple iPod- a legsikeresebb mp3 lejátszó

 

 

 A Dension a technológia élenjáró vállalataként az ezredfordulót követően már piacra dobta az első olyan eszközöket, melyek eleinte HDD alapú MP3 lejátszást valósítottak meg az autókban, 

Dension DMp3- az első autós mp3 lejátszók egyike beépített HDD-velmajd az iPod "őrület" beindulásával csupán az autók és iPodok összekötését kellett megvalósítani.

 

 

Csupán. Ez a kulcsszó. " Csak bedugom a kábelt és kész..." helyett a technológia rendkívüli tudást és különleges know-how-t igényelt. Annyira, hogy a világ legelitebb autógyártói sem voltak képesek ezt eleinte előállítani. Inkább megvásárolták, mert az igény egyre nőtt. Audi, Aston Martin, Bentley, Citroen, Fiat, Lamborghini, Land Rover, Nissan, Peugeot, Renault, SEAT, Skoda, Volkswagen, stb. csak hogy a legismertebbeket említsük.Dension Gateway Lite - Usb, iPod/ iPhone, Aux in, Bluetooth integráció 250 féle autóba

 

A  zenefogyasztás azonban tovább növekszik és az okos telefonok elterjedésével már az is látható, hogyan válik egy okos telefon egy autóban is annak kommunikációs és médiaközpontjává.  Nem csupán telefonálásra használhatjuk, de  A mobiltechnológia fejlődésével eljutottunk abba a korba, amikor is fizikai adathordozó nélkül is hallgathatunk zenét, bárhol, bármikor.

 

Ma már csak egy okostelefonra van szükségünk, amely képes a 3G / 4G hálózaton keresztül "felhő" alapú tartalom szolgáltatásra, és/vagy a zenetartalom saját memóriából történő lejátszására. legyen az webradio, saját magunk által összeállított playlist, vagy akár albumok.

 

A zeneipar átalakulása pedig a zene tulajdonlásának szokásait is átalakítja majd. Miért vegyünk meg egy CD-t 3-5000 Ft-ért, ha használhatjuk a világ teljes zenei "készletét" és okos szoftverekkel azt úgy kezelhetjük, mintha az otthoni zenetárunk volna, ami a telefonunkon keresztül elkísér minket útközben is? Legyünk akár gyalog, vagy autóval.  

Közel az idő, amikor CD boltok megszűnnek, és már csak különleges minőségű/ tartalmú anyagokat adnak ki fizikai hanghordozón. Olyan nehéz ezt elképzelni? A TV műsort sem tulajdonoljuk, csak fizetünk a szolgáltatásért, legyen az konzerv, avagy élő. Csak idő és árazás kérdése, hogy mikor jön ez el a zenehallgatás terén 

Opera-Consonance különleges minőségű ( hi-end) hálózati lejátszó, avagy otthoni streamer. Zene reprodukálás fizikai hanghordozó nélkül akár wifi-n keresztül internetről, háttér tárolóról.

 

Végül, de biztosan eljutottunk az autóhifihez. Évtizedes, hatalmas reputációjú márkák tűntek el a süllyesztőben, amikor a sokáig megdönthetetlennek tartott kompakt kazettát követően megjelent a CD. A mechanika specialista cégek (pld: Akai, Nakamichi, Tandberg, stb) a CD érkeztével gyors átalakulásra és újabb know how implemetálására kényszerültek. Nem mindenkinek sikerült és talán pont a legsikeresebbek tűntek el leghamarabb.

A CD bevezetése azonban itt is magát a digitális technológiát jelentette, ahol is a fizikai adathordozó már születésekor halálra volt ítélve.

Ma, 2012-ben már fogyasztói igény, hogy a robbanásszerűen elterjedő okos, és nagy teljesítményű mobiltelefonokkal hogyan válhat egyre kényelmesebbé az életünk autózás közben is. Nem kérdés, hogy az okos telefon már nem csupán kommunikációs eszköz, de adathordozó, zenelejátszó, streamer, videolejátszó, navigáció stb. Számos olyan funkcionalitással felruházott eszköz, mely autónkkal összekapcsolva egy sor egyéb eszközt képes kiváltani. Ráadásul kényelmes, látványos érintőképernyős kezelőfelülettel, ami szinte mindent tud, amire szükségünk lehet autózás közben. Már ma is ez a realitás...mi lesz még holnap?

Legyen egy okostelefonod és tudd összekapcsolni az autóba beépített erősítővel, autórádióval, hogy éppen azt nézhesd / hallgathasd, amire szükséged van, akár a világ teljes zenekönyvtárából. iPhone (okostelefon) A mindenhol mobil zene, amely bármilyen körülmények között műsorforrásként szolgálhat.

 

Beláthatatlan távlatok...

A Zene legyen veletek!

 

Szólj hozzá!

Címkék: autóhifi okos telefon autós adapter autós médialejátszó felhő alapú zenélés USB adapter

A bejegyzés trackback címe:

https://automobilozas.blog.hu/api/trackback/id/tr554365883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása